
Frozen citroncheesecake med vallmobotten är en frisk, syrlig tårta som passar perfekt till påskbuffén. Vi åt ofta frozen cheesecake som barn, men då var det utan citron och digestivebotten. Så det är lite nostalgi att baka den här. Om du inte har tid att baka en botten kan du alltid smula kex och dra på lite smör, röra ihop och ha som botten istället.

Jag gillar verkligen mazarinbotten som den här, just ihop med syrlig cheesecake så blir det en otrolig kombo. Lite seg botten med vallmo som poppar till det ihop med citron cheesecake, perfekt avmätt med syra och sötma.

Tänk på att tina tårtan i minst 30 minuter innan så tårtan hinner bli så där härligt krämig. Annars blir det mer som att du serverar en glass. Mamma gjorde en daim cheesecake minns jag nu, måste baka den ASAP!

Salt chokladpuck
Ingredienser
- 2 dl vetemjöl 120g
- 1/2 dl majsmjöl 20g
- 1/2 dl kakao 20g
- 1 2/3 dl mandelmjöl 85g
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 1/2 dl ljust muscovadosocker 120g
- 1 tsk flingsalt
- flingsalt till garnering
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160°C varmluft.
- Sikta alla torra ingredienser utan salt och socker i en bunke.
- Vispa rumsvarmt smör och socker riktigt pösigt, ca 5 minuter och tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop försiktigt.
- Tillsätt saltet och knåda ihop degen med händerna.
- Lägg ut ett bakplåtspapper och rulla till små bollar. Tryck till dem lätt. Den här kakan kan med fördel vara lite högre, ca 0,5 cm. Strö över lite flingsalt. Om kakorna spricker lite i ugnen så är det inget att bry sig om, de smakar ljuvligt ändå.
- Grädda ca 12-15 minuter beroende på storlek. Låt svalna och njut av dessa favorit kakor.
Tips!
- Tillsätt chiliflakes i smeten för en hetare kaka, supergott! Och vill du ha en plattare och segare kaka så tillsätt lite sirap.