Kladdkakor, Midsommar

Liten kladdkaka med citron & vallmo.

0 röster

Liten kladdkaka med citron & vallmo är en syrlig kladdkaka med härligt poppande vallmofrön och fluffig grädde. Kladdisen är bakad i en 16 centimeters springform för jag kände helt enkelt för att göra en mindre variant. Kladdkakan rörs ihop direkt i kastrullen, så den är verkligen enkel att göra.

Jag skall erkänna att jag höll på att glömma kladdkakan i kylen så den ser kanske inte så krämig ut som den borde göra. Men smaken efter 3 dygn (!!!) i kylen var det verkligen inget fel på, den var otroligt god!

Jag brukar ofta få ett ryck på kvällen och börjar då baka direkt. Även om jag egentligen inte har tid att fota kakan dagen efter men suget av att komma ner i varv med bakning lockar oftast mer.. så då kan det hända att jag glömmer bort en kaka eller två i kylen. Lite sjukt jag vet men oftast är det min sambo som frågar – Får man äta kakan i kylen eller skall den bara stå där? Då svarar jag oftast med en svordom och sen åker kameran fram snabbare än kvickt. Alltså jag svär inte åt min sambo utan på att jag är så förvirrad hela tiden.

Citronkladdkaka med blåbär

Citronkladdkaka med blåbär
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Citronkladdkaka

  • 200 g smör
  • Citronzest från 4 citroner
  • ¾ dl citronjuice 75g
  • 2 ½ dl strösocker 225g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st ägg

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 askar färska blåbär

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över och undervärme, klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 24 cm.
  • Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop tills alla ingredienser precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.
    Vispa grädde till lättvispad. Bred ut grädden ut över kakan och strö över blåbär. Servera och njut!

Tips!

  • Vill du ha en helt rak och jämn kladdkaka så vänd på kladdkakan så botten får bli toppen, perfekt att spritsa på. Detta är en riktigt maffig kladdis så en liten bit räcker helt klart!

Författare: Carina Nilsson

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x