I samarbete med Global knivar tog jag fram en Pinocchiotårta med rabarbercurd och jordgubbar. Botten är smaksatt med kardemumma och den är toppad med syrliga vaniljrabarber och svenska jordgubbar. Grädden har även lite färskost i för att mota bort för mycket sötma, en tårta måste ha balans. Det här är kanontårta att bjuda på till morsdag, studenten eller under Kristi himmelsfärd helgen. Eller såklart till vilken dag som helst.

Jag har använt mig av två olika vinkelpaletter från Global knivar, den lilla på 11cm till att bre ut bottnarna och mellanstorleken på 15cm till att garnera grädden och rabarbercurden med. Vinkelpalett är ett av mina måsten när jag bakar, kommer knappt ihåg hur jag bredde ut smeten till en rulltårta innan jag köpte min första palett.

Du kan enkelt baka en stor tårtbotten i en vanlig ugnsplåt om du inte vill göra en hög rund tårta. Då delar du bottnen i två delar och monterar som receptet nedan. Är inte pinocchio en av de vanligaste tårtor på tex student, konfirmation eller midsommar? Dels för att den är så enkel att baka och att det så smidigt går att byta ut mot vilken fyllning som helst. Men framförallt för att den är så sjukt god!

Chocolate chip cookies med pekannötter
Ingredienser
Chocolate chip cookies med pekannötter
- Ca 18-20 st
Ingredienser
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl brunt farinsocker helst det i påse som är lite segare.
- 1 ½ dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- ½ tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 175 g mörk choklad gärna chokladknappar
- 1 ½ dl hackade pekannötter
Garnering
- Ca 20 st pekannötter
- 1 näve chokladknappar eller hackad choklad
- Några nypor flingsalt
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig), klä två plåtar med bakplåtspapper. Vispa upp smöret med elvisp tillsätt vaniljsocker, strösocker och farin, vispa till fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget, vispa ihop till en jämn smet. Sikta ner mjöl, bikarbonat, kakao och salt, vänd om med slickepott. Häll ner chokladknappar och hackade pekannötter, vänd om tills du har en jämn deg. Ställ degen i kylen i ca 15 minuter innan du rullar små bollar. Lägg bollarna med rejält mellanrum på en plåt, tryck till bollarna lite lätt med fingrarna och tryck i en pekannöt i varje kaka. Grädda i ugnen ca 10 minuter, de skall vara mjuka i mitten och lite frasiga i kanterna när dom är klara. Strö över flingsalt och chokladknappar (eller hackad choklad) direkt efter gräddning. Låt sen kakorna svalna på ett galler.