Småkakor

Busenkla smördegskakor med kardemumma.

0 röster

Busenkla smördegskakor med kardemumma är en räddare i nöden när sötsuget kommer så där akut. Rulla ut en färdig smördeg, kavla in socker och kardemumma. Grädda och ät! Så på 15 minuter har du perfekt frasiga kakor med ett helt galet fras.

Visst är småkakor ett genialt bakverk och det är ju en extra lyx att få ta genvägar utan att kompromissa med smaken. Dom är så sjukt krispiga och att kavla in socker gör att det blir som en karamelliserad yta. Jag vänder på kakorna vid servering för botten ser så läskande ut.

En perfekt kaka du kan slänga ihop om du får oväntat besök. Ja då menar jag såklart när det där berömda sötsuget kommer. Men det fattar ju ni såklart!

Nils älskade kakorna och ville gärna vara med och fota för då vet han att han kommer få provsmaka flera stycken för den perfekta bilden.

Bjuder på denna bilden, haha! Skulle testa något nytt och det blev ju en ekivok och lite trött kaka minst sagt!

Citronkladdkaka med pistage & syrlig frosting

Syrlig och frisk kladdkaka.
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • Citronzest från 4 citroner
  • ¾ dl citronjuice 75g
  • 2 ½ dl strösocker 225g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st ägg
  • 30 g finhackade pistagenötter

Frosting

  • 300 g färsk ost
  • 1 dl vispgrädde 100g
  • Saft från ½ citron
  • Zest från 2 citroner
  • 2 dl florsocker 120g
  • 1 tsk vaniljpasta

Garnering

  • 1 ask hallon delade
  • Hackade pistagenötter

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig, klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 25 cm.
  • Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop tills alla ingredienser precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen, ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.

Frosting, gör så här!

  • Vispa ihop alla ingredienser tills du har en fast frosting. Smaka av med citronsaften så det inte blir för sött. Häll ner krämen i en spritspåse med sned tyll, har du ingen tyll så klipp ett snett snitt det funkar fint!

Garnering & montering!

  • Lägg kladdkakan på ett fat och skär ut jämna bitar. Lättast är att skölja en kniv med hett vatten sen torka av kniven och skära jämna snitt. Upprepa för varje snitt. Spritsa ut vågar på varje kakbit, jag börjar spritsa vid ryggen och avslutar i mitten. Garnera med skivade hallon och strö över hackad pistage.

Författare: Carina Nilsson

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x