Igår hämtade jag min äldste son lite tidigare från fritids för vi skulle baka till hans kalas som är i helgen. När tårtbottnarna var klara kände vi för att göra något mer, som vanligt! Tacka vet jag sociala medier som ger mig så många allternativ, Nils valde Nutella från Fredriks Fika. Jag tog lite mer choklad då Sonen ”råkade” ta lite extra och det blev riktigt bra! Se Fredriks film om hur du gör Nutellan här https://fredriksfika.allers.se/recept-pa-hemmagjord-nutella/ Lämpligt nog är det Nutellansdag idag, detta var vi helt ovetandes om dock. Tur mina bransch kollegor håller koll åt mig!

Mina barn älskar Nutella och jag med för den delen men det känns så fel att köpa med all palmolja den innehåller. Så barnen kommer bli överlyckliga till helgen när de får vitt fluffigt bröd med en redig klick Nutella på. Nästa gång skall jag testa att göra en sockerfri variant tänkte jag, hoppas det går att få till så det blir lika gott annars kan det kvitta.
Nutella
Ingredienser
Nutella
- 200 g hasselnötter
- 60 g mörk choklad 70%
- 1/2 dl florsocker ca 30g
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Rosta hasselnötterna i en ugnsform i ca 10-15 minuter, tills skalet börjar spricka.
- Häll nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet så gott det går.
- Lägg nötterna i en mixer och mixa tills det blir ett rinnande smör, detta tar lite tid så håll ut.
- Smält chokladen försiktigt i micro eller över vattenbad. Tillsätt vaniljsocker, florsocker, salt och chokladen i smöret. Mixa ihop till en jämn massa. Häll upp i glasburk med lock och ställ i kylen.
Hej! Blir lite förvirrad av detta recept då det inte står när man ska använda florsockret samt att det helt plötsligt har dykt upp (smält?) smör i sista steget? Hoppas du kan uppdatera receptet. Vänligen, Anton
Hej! Florsockret är nu med 🙂 Det står att du skall mixa nötterna till ett smör, alltså inget smör skall tillsättas. Ha en go dag! linn