
Smöriga kardemummabullar är mitt första val när jag är på ett bra konditori. Sen kanske jag tar en efterrätt direkt efter för att stilla sötsuget. Men visst är det något speciellt med en nygräddad bulle? Gärna med ett glas mjölk eller svartvinbärssaft till.

Jag blev så chockad när jag gick in här igår för att dela ett recept på just kardemummabullar men upptäckte då att jag inte har ett. Så detta recept är bokstavligt talat rykande färskt. Helt sjukt, ett så klassiskt bakverk har ju alla så jag tänkte att det har jag med.. men men. Nu är det löst! Branden är släkt.

Kardemummabullarna är fluffiga, smöriga och så otroligt mycket kardemumma i att du får ta fram tandpetaren efter om du vill ha ett snyggt smile efter en tugga! Så vad väntar du på? In i köket med dig!
Chokladkola med kaffekross
Chokladkola med kaffekross
Ingredienser
Chokladkola – många kolor
- 150 g mörk choklad
- 150 g smör
- 1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 4 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl mörk sirap brödsirap funkar det med
- 1 rejäl nypa flingsalt
- 3 msk mortlade kaffebönor helst ljusrostade
Instruktioner
Gör så här!
- Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 124 grader. Mortla kaffebönorna till du har ett fint kaffekross. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, häll i chokladkolan och strö över kaffekrosset. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i rejält stora bitar.