Just den här godbiten smaksätter jag med julkryddor och pimpar med pistagenötter och frystorkade bär. Då den inte har något tillsatt socker så är det även ett bra snacks när du behöver lite extra energi. Jag tempererade chokladen men tror ni skall skippa det då den nästan blev för hårt emot den mjuka fudgen. Har ni OCD så inte titta för noga på bilderna då jag lät sonen vara med och skära. Så det finns många olika storlekar så att säga, precis som i verkligheten dock!
Chokladfudge på nötter och dadlar.
Ingredienser
- 100 g mandelmjöl (funkar med skållad, mixad mandel)
- 50 g pistagenötter
- 10 st dadlar
- 1 nypa vaniljpulver
- 1/2 tsk havssalt
- 1/2 dl lönnsirap
- 1/2 dl kakao av bra kvalité
- 150 g mörk choklad
- 1/2 dl hackade pistagenötter
- 2 msk frystorkade bär/frukt
- 1/2 tsk havssalt
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1 tsk stött kardemumma
Instruktioner
- Mixa mandelmjöl med pistage nötter tills du har ett fint mjöl, mixa i dadlarna.
- Tillsätt vaniljpulver, havssalt, lönnsirap, kryddorna och kakao. Mixa till en slät massa men inte överarbeta.
- Tryck ut massan i en rektangulär form som är klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylen.
- Hacka nötterna till din garnityr och ta fram allt du skall garnera med då chokladen snabbt stenar mot den kalla fudge massan.
- Smält choklad försiktigt i en plastbunke i micron, låt svalna av lite.
- Ta ut fudgen och täck med choklad och strö över din garnityr. Låt svalna i kylen innan du skär den i önskad storlek. Eller varför inte servera hela på en liten skärbräda så får dina gäster skära själva?!