Kardemummasnittar med dinkel & muskotnöt
En spröd och krispig kardemummasnitt med en liten twist av muskotnöt.
Total tid 30 minuter minuter
- 110 g rumsvarmt smör
- 1 dl ljust muscovadosocker 80g
- 1 st äggula 20g
- 1/2 msk ljus sirap 10g
- 3 1/4 dl dinkelsikt 190g
- 2/3 tsk bikarbonat ca 4g
- 1 tsk stött kardemumma 3g
- 1 1/2 tsk malen kardemumma 6g
- ett par riv på en muskotnöt
- 1 nypa salt
- 1 st uppvispad äggvita till pensling
Kardemummasocker
- 1 msk stött kardemumma
- 2 msk strösocker
Kardemummasnittar, gör så här!
Sätt ugnen på 180 grader varmluft och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Vispa smör, socker, äggula och sirap fluffigt i en bunke.
Blanda ner mjöl och bikarbonat och rör ihop allt till en deg. Tillsätt malen och stött kardemumma, salt och riv ner lite muskotnöt med rivjärn. Blanda ordentligt.
Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en plåt och platta ut dem med fingrarna eller, om du vill ha mönster, med en gaffel.
Blanda den stötta kardemumman med strösockret. Pensla längderna med lite äggvita och strö över kardemummasockret.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter, de skall bli härligt gyllenbruna.
Skär längderna på tvären när de fortfarande är varma och låt sedan svalna på galler. Förvara kakorna torrt.