Kladdkaka med brynt smör och smulpaj
Kladdkaka med brynt smör och bärig smulpaj
Smuldeg
- 75 g smör i kuber
- 1 dl havregryn
- ½ dl mandelmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 ½ msk blå vallmofrön
- 1 nypa flingsalt
Kladdkaka
- 200 g brynt smör
- 1 ½ dl strösocker
- 1 dl brun farin
- ½ dl ljus sirap
- 3 dl vetemjöl 150g
- 4 st ägg
- 1 nypa salt
Bär fyllning
- 250 g frysta bär hallon & blåbär med några röd vinbär
- 1 tsk potatis eller majsmjöl
- Brunt farinströsocker till formen.
- Vaniljglass till servering
Gör så här!
Börja med smuldegen.
Häll ner alla torra ingredienser i en stor bunke och tillsätt smörkuberna. Nyp ihop degen för hand, knåda sen ihop tills det blir en smulig deg. Ställ i kylen tills montering.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Bryn smöret till nötbrunt, låt det svalna något i kastrullen. Tillsätt dom torra ingredienserna och sirap i kastrullen och rör försiktigt ihop med smöret, använd en ballongvisp eller slickepott. Knäck äggen ett i taget och rör ner dem till en jämn smet. Fodra botten på en springform med bakplåtspapper och smöra kanten, bröa med farinsocker. Häll i smeten i formen (ca 25 cm i diameter). Har du inte en kvadratisk form så ta en rund istället. Ta ut bären ur frysen och vänd runt dom med potatismjöl i en bunke. Strö bären över kladdkaksmeten och smula över pajdegen.
Grädda i ca 30 - 35 minuter, den skall dallra lite i mitten, låt svalna och ställ gärna i kylen över natten. Tänk på att alla ugnar är olika, kan behövas mer tid i ugnen. Den blir extra seg och god då! Servera med vaniljglass.